Španielske mäsové guličky s rajčinovou omáčkou
Mäsové guličky s rajčinovou omáčkou sú v rôznych obmenách súčasťou národných kuchýň po celom svete od Filipín, cez Maroko až po Mexiko.
V Španielsku a niektorých krajinách Latinskej Ameriky sa mäsové guličky nazývajú albóndigas, pričom názov je pravdepodobne odvodený od arabského al-bunduq (v prenesenom význame „malý oblý predmet“). Predpokladá sa, že Albóndigas je pôvodom arabské jedlo a na Pyrenejský polostrov ho v stredoveku priniesli arabskí dobyvatelia. Albóndigas môže byť podávané ako predjedlo alebo chuťovky (tapas), rovnako ako aj hlavné jedlo spolu s ryžou alebo cestovinami.
Suroviny:
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- pol pohára žemlových omrviniek alebo natrhanej žemle
- 1 vajce
- petržlenová vňať
- 2 strúčiky nadrobno nasekaného cesnaku
- štvrť nadrobno nakrájanej cibule
- soľ a mleté čierne korenie
Omáčka:
- lyžica oleja
- 1 stredne veľká nakrájaná cibuľa
- 2 – 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 8 nakrájaných rajčín (alebo 1-2 plechovky rajčín z konzervy)
- sušené oregano
- soľ
- korenie
- chilli paprička
Postup:
Do misky si vložíme všetky suroviny a dôkladne ich rukami premiešame. Formujeme malé guličky rovnakej veľkosti, ktoré si uložíme na tanier. (Niekto obaľuje guličky v strúhanke prípadne múke, nie je to však nevyhnutné). Na panvici rozpálime olej a pri strednej teplote opekáme guličky zo všetkých strán, až kým nie sú zlatisté. Vyberieme ich z panvice a uložíme na papierovú utierku.
Na panvici si na lyžici oleja opražíme do zlatista cibuľu, neskôr pridáme cesnak, nakrájané rajčiny (resp. rajčiny z konzervy), sušené oregáno a korenie. Podľa potreby podlejeme kuracím vývarom alebo vodou, môžme pridať dva bobkové listy a prípadne nadrobno nasekanú chilli papričku. Povaríme približne 10-15 minút, pridáme do omáčky mäsové guličky a varíme ich ďalších 20 minút.
Na prípravu marockej verzie guličiek (Kefta Mkaouara) sa používa pomerne veľa mletej rasce a mletej pálivej červenej papriky, na záver sa na vrchu omáčky môžu uvariť celé vajcia na spôsob „volského oka“.
Jedlo sa pripravuje aj podáva v špeciálnom hlinenom hrnci v tvare kužeľa, nazývanom tajine.
Zanechajte komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!