Bulgogi – kórejské jedlo z hovädzieho mäsa
Bulgogi je kórejské jedlo pripravované z marinovaného hovädzieho mäsa, ktoré sa vo svete teší značnej popularite. Svojou nenáročnosťou prekvapí i menej skúseného kuchára. Názov tohto jedla v preklade znamená „mäso na plameni“ (bul – plameň, gogi – mäso).
Suroviny:
štvrť pohára sójovej omáčky
2 lyžice sézamového oleja
1 lyžica cukru (hnedého alebo bieleho)
2 lyžice medu
1 lyžica sézamových semienok
3 strúčiky cesnaku
2 jarné cibuľky, 1/2 žltej cibule
450 g hovädzieho mäsa nakrájaného na veľmi tenké plátky
sušené čili fliačky
Postup:
Do väčšej misky nalejeme sójovú omáčku, cukor, med a sušené čili fliačky. Dôkladne premiešame, pridáme nasekaný cesnak, cibuľu a jarnú cibuľku nakrájanú na prúžky podľa priloženého videa. Pridáme oddelené plátky hovädzieho mäsa, posypeme sézamovými semienkami a rukami premiešame. Prikryjeme a na 1-5 hodín odložíme do chladničky.
Na strednom ohni rozpálime lyžicu oleja a po dávkach pridáme mäso. Nakoľko marináda obsahuje cukor, je potrebné mäso často obracať. Jedlo je hotové za pár minút, podáva sa na šalátovom liste spolu s ryžou a kimchi.
Náš tip: z cukru môžeme pokojne ubrať. Do marinády je možné pridať pyré z mesiačika hrušky alebo jablka.
Zanechajte komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!